Meşhur Adana Tavası
Meşhur Adana tavası, en az Adana kebap kadar ünlü ve lezzetli bir yöresel yemek olarak karşımıza çıkıyor. Günlük taze et ve sebzeler kullanılarak hazırlanan meşhur Adana tava; lavaş ekmeği, ezme ve yoğurt ile sıcak sıcak servis ediliyor. Tabii ki isteyenler yanında cacık ve pilav gibi farklı şeyler tüketmeyi de tercih edebiliyor.
Piliç tava, et pirzola tava, ciğer tava, Bursa tava gibi benzerleriyle yarışan ve lezzet rekabetinde muadillerine fark atan Adana tava; doyurucu ve besleyici içeriği, eşsiz tadı sayesinde gönüllere taht kuruyor.
Meşhur Adana Tavası Nasıl Yapılır? En Kolay Adana Tava Tarifi
Güzeller güzeli Türkiye’mizin kebabıyla dillere destan bu şehri, zengin mutfağında pek çok et yemeğine yer açıyor. Lezzetleriyle baş döndüren bu yemek çeşitlerinden biri de şüphesiz ki geleneksel Adana tava.
Patlıcan ve etin muhteşem uyumuyla ortaya çıkan bu tat, yapılışının pratik olması nedeniyle ilk tercihler arasında bulunuyor. Harika bir tencere yemeği olan Adana tava, ev halkına mükemmel bir sofra hazırlamak veya misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak isteyenlerin imdadına yetişiyor.
Coğrafi işaretlerle tescillenmiş birçok geleneksel lezzete sahip olan Adana, kırmızı et yemeklerinin içinde böyle bir lezzeti unutmuyor. Adana kebap ile ünlü Cihangir Kebap Adana tavası ile birçok müdavimi bulunmatadır.
Peki; meşhur Adana tavası nasıl yapılır? Lezzet serüvenine hazırsanız, önce gelsin malzeme listesi:
Adana Tava Tarifi için Gereken Malzemeler:
1. Domates (2 adet),
2. Kuşbaşı kuzu eti (500 gram),
3. Patlıcan (4 tane),
4. Sarımsak (1 baş),
5. Yeşil biber (2 adet),
6. Tuz (Bir tatlı kaşığı kadar),
7. Kuru soğan,
8. Karabiber (1 tutam),
9. Su (1 çay bardağı),
10. Salça (1 yemek kaşığı),
11. Zeytinyağı (3 yemek kaşığı).
Bu malzemelerle 6 kişilik meşhur Adana tava tarifi yapabilirsiniz. Kişi sayısına göre malzemelerin miktarını artırmanız veya azaltmanız mümkün.
Meşhur Adana Tavası Tarifi Yapılışı:
1. Patlıcanları yıkayalım.
2. Alacalı olarak soyalım.
3. Küp küp şeklinde doğrayalım.
4. Üzerini geçecek kadar tuzlu su içerisine koyup 10 dakika beklemeye bırakalım. (Böyle yapmak patlıcanların acısını alır.)
5. Kuru soğanımızı ince ince doğrayalım.
6. Sarımsakları soyup bunları ise biraz iri doğrayalım. Ardından domateslerin kabuklarını soyarak küp şeklinde, biberleri halka halka doğrayarak sebzeleri hazır edelim.
7. Zeytinyağını bir tencereye ekleyip soğanların rengi pembeye dönünceye dek kavuralım.
8. Sonra patlıcanların suyunu süzelim ve yıkayalım. Yarısını pembeleşen soğanların üzerine dizelim.
9. Patlıcanlarımızın üstüne de biberlerin yarısını serpiştirelim, sarımsaklardan da bir miktar dizelim.
10. Etin tamamını ilâve edelim.
11. Kalan patlıcan, biber ve sarımsakları da yerleştirelim.
12. Bu esnada kat kat döşemeye ve kesinlikle karıştırmamaya dikkat etmek gerek.
13. Doğradığımız domatesleri en üste koyalım.
14. Suda çözülen salçayı da bunun üstüne gezdirelim.
15. Karabiber ve tuz serpelim.
16. Tencerenin kapağını kapatıp ortalama yarım saat boyunca, kısık ateşte pişirelim.
17. Süre dolunca etlerin iyi pişip pişmediğine bakalım ve yemeğimizi karıştıralım.
18. Sonra 5 dk kadar da yüksek ateşte pişmesini bekleyip ocaktan indirelim.
Bu arada isterseniz; zeytinyağı yerine tereyağı tercih edebilirsiniz. Ayrıca dileyenler tarife biraz isot da katabilir.
Sizin de canınız meşhur Adana tavası mı çekti? Öyleyse damaklara şenlik bu mükemmel lezzeti Adana’nın en iyi kebapçısından tadın! Cihangir Kebap Salonu’nun bakmaya doyamayacağınız renkli menüsü ve yemeye doyulmayan orijinal tarifleriyle bu mutluluğu siz de yaşayın!
Yediden yetmişe herkesin damak zevkini fazlasıyla tatmin etmeyi başaran bu lezzetler sizin de favoriniz hâline gelsin!