Billur Kebabı Nedir?
Billur kebabı nedir? sorusunun cevabında çok farklı bir lezzet gizli! Görüntüsü itibariyle şırdana benzeyen koç yumurtası kullanılarak yapılan bu kebap Adana başta olmak üzere ülkemizin birçok yöresinde sevilerek tüketiliyor. Ne var ki billur kebabının tadı etten ziyade havyara benziyor. Genelde meze olarak tüketilen billur kebabı kimi zaman ara öğün niyetine de yenebiliyor. Etlerin doğranarak mangallık, kuşbaşı hâline getirilmesi ve bir güzel pişirilmesi ile ortaya çıkan bu lezzet yiyenlerin damağında derin bir iz bırakıyor. Öyleyse gelin, Billur kebabı hakkında bilmeniz gereken her şeye beraber bakalım…
Billur Kebabı Nedir? Billur Kebabının Özelliği Ne?
Tam anlamıyla demir deposu olan billur kebabı, düşük kalorili fakat son derece besleyici ve doyurucu bir et yemeği olarak karşımıza çıkıyor.
Malum olduğu üzere; küçükbaş ve büyükbaş hayvanların bazı sakatatları da tıpkı sırt, göğüs vb. bölgelerinin etleri gibi tüketilebiliyor. Bu hayvanların sakatatlarını ise; koç yumurtası, karaciğer, akciğer, uykuluk, yürek, kelle, paça, dil, işkembe, dalak, böbrek, bağırsak, beyin oluşturuyor. Cihangir Kebap olarak Adana kebap kaburga salonumuzda billur kebabı yapmaktayız.
Anadolu topraklarında son derece köklü bir geçmişi bulunan sakatatların yüksek besin değeri ve yoğun lezzeti dikkat çekiyor. Bunların en büyük özelliklerinden biri ise taze şekilde tüketilmelerinin gerekmesi. Zira uzun süre bekletilmeleri hâlinde belleyici içerikleri kayboluyor ve faydalı olmak şöyle dursun, zararlı etkiler meydana getirebiliyorlar.
İşlevi ve şekli sebebiyle en fazla merak uyandıran sakatatların başında ise koç yumurtası geliyor. Büyük ve küçükbaşların yumurtalık kısmından elde edilen bu et, billur kebabının da temel malzemesi durumunda.
Billur (Koç Yumurtası) Nedir?
Saydam bir zar ile kaplanmış, ıslak görünümlü, kaygan ve yumuşak et dokusuna billur adı veriliyor. Billur ne demek? sorusunun cevabında erkek koyunlar karşımıza çıkıyor.
Bu koyunlardan alınan yumurtalıklardaki et parçası billur diye isimlendiriliyor ve bir koç yumurtasının ağırlığı yaklaşık 100-150 grama tekâbül ediyor.
Dana billuru ise ortalama 1 veya 1 buçuk kg ağırlığında oluyor. Fiyatı ise kilogram üzerinden hesaplanıyor.
Koç Yumurtası (Billur) Nerede Bulunur?
Büyük marketlerden temin edebileceğiniz koç yumurtasını kasapların et reyonlarında da görebilirsiniz. Online olarak da satın alabileceğiniz koç yumurtasının lezzetine billur kebabı ile erişebilirsiniz.
Koç Yumurtası Nasıl Pişirilir?
Sıra geldi bu lezzetin nasıl ortaya çıktığını anlatmaya… İşte adım adım uygulanan aşamalar:
1. İlk olarak yumurta avcun içerisine alınır.
2. Zarı boylamasına kesilerek boş kalan yere başparmak veya işaret parmağı sokulur. Böylece zarın yumurta etinden ayrılması sağlanır.
3. Sıyrılan zar öteki parmakların da yardımıyla koç yumurtasından tamaen sökülüp atılır.
4. Yumurtanın çevresinde bulunan organ içi yağların yenmesi tavsiye edilmez. Bunların doymuş yağ oranı son derece fazladır. O nedenle söz konusu yağları temizlemek önerilir.
5. Zarı soyulmuş koç yumurtası soyulduktan sonra kesinlikle yıkanmaz. Ancak temiz değilse derisi yani üst katman zarı soyulmadan yıkanabilir.
6. Ardından ince ince dilimlenir.
7. Sonra tuz, pul biber, karabiber ve zeytinyağıyla karıştırılıp güzelce marine edilir.
8. Buzdolabında birkaç saat böyle bekletilip çıkarılarak mangal veya ızgarada pişirilir. Eğer daha pratik bir çözüm isteniyorsa yalnız tava kullanmak yeterli olacaktır.
9. Kızartmak isteyenler koç yumurtasını küp küp doğramalıdır. Tavada yapacak olanların daha yüksek lezzet için tereyağı kullanması önerilir. Kahverengiye dönene kadar tavada sotelenen koç yumurtaları tüketilmeye hazır hâle gelmiş demektir. Dileyenler soteleme işlemi öncesinde baharat ilâve edebilir.
Billur Kebabı Nasıl Yapılır?
Küp küp doğranan koç yumurtası kekik ile tatlandırıldığı ve doğru bir şekilde pişirildiği zaman lezzetine diyecek söz olmuyor.
Çoğunlukla meze yapımında tercih edilen koç yumurtası ara sıcak için de sıklıkla kullanılıyor. Koyundan alınan koç yumurtaları daha ufak ve yumuşak olduğu için billur kebabı yapımı sırasında genellikle bunlardan yararlanılıyor.
Koç yumurtasının kebap yapımında kullanılabilmesi için öncelikle iyice temizlenmesi gerekiyor. Bilhassa dış taraftaki zarın çıkarılması pişirme işlemini daha da kolaylaştırıyor. Zar çıkarılırken keskin bir bıçaktan yardım alınması önem taşıyor. Çünkü koç yumurtasının zarı sert ve kalın bir yapıya sahip.
Billur Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
Billur kebabı nasıl hazırlanır? diye merak edenler koç yumurtası pişirme yöntemlerinin çeşitlilik gösterdiğini bilmelidir. Soteleme, haşlama, yemeğini yapmak, kebap yöntemi ve mangalda pişirmek bunlardan bazılarıdır.
İşte, koç yumurtası billur kebabı nasıl yapılır? sorusunun yanıtı:
1. Önce koç yumurtası temiz değilse yıkanır ve soyulur. (Soyulduktan sonra asla yıkanmayacağını tekrar hatırlatalım.)
2. Biberler doğranır ve zeytinyağı ile kekik eklenir.
3. Üzerine sarımsak, kuru soğan, domates de konur.
4. Hepsi koç yumurtasıyla beraber güveç kabında bir araya getirilir.
5. Kabın ağzına alüminyum folyo sarılır.
6. Kısık ateşte ocağa koyulur veya fırına verilerek pişirilir.
Siz de billur kebabı ile değişik bir lezzet deneyimi yaşamak istiyorsanız Cihangir Kebap Salonu’na uğrayabilir ya da dilerseniz tek tıkla sipariş verebilirsiniz.