Büryan Kebabı Hangi Etten Yapılır?
Büryan kebabı hangi etten yapılır? sorusunun cevabı yörelere göre değişir. Bu; özellikle Bitlis ve Siirt illerimizin geleneksel lezzetlerinden biri olarak ön plana çıkan bir kebaptır. Usûlüne uygun ve makbul olanı erkek koyun etinden yapılanıdır. Adana’da büryan kebabını en güzel hâliyle tatmak isteyenlerin ilk durağı olan Cihangir Kebap Salonu, bu eşsiz lezzeti şık bir sunum eşliğinde ve üst düzey kalite ile sunar.
Büryan Kebabı Nasıl Bir Yemek?
Büryan, kuyu içerisinde odun ateşi ile pişirilerek yapılan bir et yemeğidir. Fazla bilinmeyen ve henüz yeni yaygınlaşmaya başlamış olan bu kebap; ‘Biryan’, ‘Biran’ veya ‘Püryan’ olarak da isimlendirilir. ‘Kuyu kebabı’ diye de bilinen bu yemeğin adı aslen Arapça bir sözcük olan ‘Perive’den gelir. Temel malzemesi erkek keçi etidir ve pide ile birlikte servis edilir. Adana kebap ile ünlü olan Cihangir Kebap büryan kebabı ile de Adana'da ve şueberinde sevilen lezzetlerin tercihi olmayı başarmıştır.
Büryan Kebabının Adı Nereden Geliyor?
Büryan kebabı nedir? Büryan kekabının ismi nerden geliyor? Yemeğin ismi dilimize Arapça’dan değil Farsçadaki biryani kelimesinden girmiş diyenler de vardır. Bu sözcük ise, ‘pişirilmeden evvel kızartılmış’ mânâsına gelir.
Büryan özellikle Afganistan, Filipinler, Endonezya, Irak, İran ve Hindistan gibi Asya ülkelerinde yaygın bir et yemeğidir. Ülkemizin Bitlis ve Siirt şehirleriyle özdeşleştirilen bu yemeğin Adana mutfağında da önemli bir yeri vardır.
Büryan Kebabı Hangi Etten Yapılır?
Bunun için kuzunun bütünü –organları alınmış biçimde- kullanılır. Et, ortalama 2-3 metre derinliğe sahip ve kapağı çamurla kapatılan bir kuyuya yerleştirilir. Odun ateşiyle kızgın kuyu içinde pişirilen bu et yemeği çoğunlukla yaz mevsiminde daha sık tüketilir.
Büryanın hazırlanmasında kullanılan keçi eti, ‘Hevur’ olarak adlandırılan erkek keçiden alınır. Eğer bu yok ise erkek koyun etini tercih etmek gerekir. Bununla birlikte az evvel söylediğimiz gibi, büryan kebabı hangi etten yapılır? sorusunun cevabında bölgelere göre farklı seçeneklerle karşılaşmak mümkündür.
Hakiki Büryan Kebabı Nasıl Yapılır?
Hakiki büryan kebabı nasıl yapılır? Öncelikle bunun için uygun bir tandır seçmek önemlidir. Tandırın özellikleri ise genellikle şöyledir;
Ham toprağa iki-üç metre derinlikte bir çukur kazılır. Bunun dip genişliği 125 santim iken, ağız genişliği ise 45 cm’dir. Büryancı hayvanın yağlı ve yumuşak etinden birkaç gövde alıp gövde haricindeki yağları kopmayacak biçimde bıçak ile etten kat kat ayırır ve sarkıtır.
Bu et güzelce yıkanır. Ardından ince tuz kullanılarak her yeri iyiden iyiye tuzlanır. Gövdenin üst kısmına fazla miktarda tuz vurmak lâzımdır.
Etin durumuna göre büryancılar ne kadar tuz vurulması gerektiğini ayarlar.
Alevli ateş tandırda yanıp söner ve tavını alır. Daha sonra mâdenî bir leğenin içerisine biraz su koyulur. Ardından çengeller takılıp tandırın dibine yerleştirilir. Et gövdelerinin üst taraflarına da çengeller takılır.
Bu etler, tandırın ağız kısmına bırakılmış demir çubuktan kuyunun içine sarkıtılır. Taş tandır kapağı kapatılarak hava almayacak şekilde çevresi kırmızı çamur ile sıvanır. Böylece hem et suyun buharıyla yumuşar, hem tandırda iyice pişer.
Tandırın ağzı genelde 1 saat sonra açılır. (Ne zaman açılacağı etin hususiyetine bağlıdır.) Sonra etler yerine asılır ve kebaplar servise çıkar. Büryan kebabının sıcağı makbuldür. Kebabın yanında garnitür olarak genellikle yaş üzüm tercih edilir.
Evde Gerçek Büryan Kebabı Nasıl Yapılır?
Evde gerçek büryan kebabı nasıl yapılır? Evlerde böyle bir kebap yapma imkânı bulunmadığı için hakiki büryan kebabı yalnız büryancılardan alınabilir. Ayrıca kebap salonlarından ve çeşitli restoranlardan da temin edebileceğiniz bu lezzet, besin değeri çok yüksek bir yemek olsa da bünyesi hassas olanlara ağır gelebilir.
Eğer et yemeklerinden hoşlanıyorsanız ve yeni bir tat arayışı içindeyseniz, rotanızı Adana’da büryan kebabı nerede yenir? sorusunun cevabı Cihangir Kebap Salonu’na çevirin. Lezzetiyle sizi müdavimi hâline getirecek Cihangir Büryan göz dolduran sunumu ve doyum olmayan tadıyla beğeninizi kazanmaya hazır!