Adana Kıyma Kebap Tarifi
Adana kıyma kebap tarifi ile sofranızda lezzeti farklı bir boyuta taşıyacaksınız. Adana kebabın tadına doyamayanlar ve bu özel lezzeti ev halkına, davetlilerine de sunmak isteyenler toplanın!
Ülkemizin; şânı dört bir tarafa yayılan, hatta Türkiye sınırlarını aşan Adana kebap yöresel mutfağımızın baş köşesindeki yerini kimselere kaptırmıyor. Coğrafi işaret ile gelenekselliği ve yüksek lezzet standartları belgelenen bu yiyecek; kolay kolay yemek beğenmeyen, seçici insanları bile kendine âşık etmeyi başarıyor.
Acaba onu böylesine karşı konulamaz bir lezzet hâline getiren şey ne? Hep birlikte Adana kebabın sır perdesini aralamaya gidiyoruz!
Adana Kebap Neyden Yapılır?
Adana kebabın yapımında kuzu veya 1 yaşını geçmiş koyun eti kullanılır. Bilhassa taraklık dediğimiz sırt bölgesinden alınan et daha güzel olur.
Bu et; damar, yağ ve sinir gibi kısımlardan tamamen temizlenmelidir. Daha sonra ayıklanmış etin bir gün boyunca dinlendirilmesi gerekir. Öte yandan kebaba etin //1’i miktarında kuyruk yağı eklenmelidir. Bunu da yine 1 gün dinlendirmek lâzımdır.
Adana Kebabının Püf Noktası Nedir?
İlk olarak; Adana kebap kuzu/koyun eti dışında başka bir et ile yapılmaz. Dana eti girerse o, Adana kebap olmaktan çıkar.
Diğer taraftan kebaba tuz, biber ve kuyruk yağı hariç başka bir baharat, sos, yağ girmez. Adana kebabının ona özgü bir lezzet kazanmasında etkili olan detaylardan biri de budur.
Ayrıca kıymanın zırh olarak tabir ettiğimiz bir bıçak ile elde kıyılması önem taşır. Kıymada istenen lezzeti yakalayabilmek için makine yerine elde hazırlamayı tercih etmek gerekir.
Pratik Adana Kıyma Kebap Tarifi:
1. Etler yukarıda anlatıldığı gibi kıyma hâline getirilir.
2. Kuzu kuyruk yağıyla karıştırılır.
3. Pul biber ve tuz eklenir. (Dileyenler kırmızı dolmalık biberi ince ince kıyarak ilâve edebilir.)
4. Güzelce yoğrulur.
5. Et; kalın Adana kebap şişlerine, su kullanılarak, uçtan sona doğru saplanır. Elimize et yapışmaması için su kullanmamız önemlidir. Fakat bunun az miktarda olmasına özen gösterilmelidir. Avcunuzun içini suya batırıp çekmeniz yeterlidir.
6. Şişlerin de kuru ve 3-4 santim eninde olması tavsiye edilir.
7. İçerisine sarımsak, maydanoz, soğan, salça, nane ve ekmek içi gibi şeyler koyulmaz. Eğer bunlardan biri kullanılırsa o, Adana kebap olmaktan çıkar ve köfte hâline gelir.
Adana Kebap Nasıl Pişirilir?
Bunun için; ızgara, mangal veya fırın tercih edilebilir. Lâkin eğer kömür kullanılacaksa Adana kıyma kebap tarifi çabuk piştiğinden dolayı kömürün harlı olmaması gereklidir. Aksi takdirde hemen alev alacak ve bunun sonucunda et zarar görecektir.
Şiş, ızgaranın üzerine konulduktan kısa bir müddet sonra çevrilmelidir. Bu, pişen kısmın pişmemiş taraftan ayrılmaması için yapılır.
İki taraf da bir süre pişirildikten sonra yağların erimeye başladığı görülecektir. Bu esnada uzun pide ekmeği ortadan ikiye kesilir. Izgaradaki şiş alınır ve etin yağları ekmeğe çekilir. Ardından tekrar ızgaraya yerleştirilerek pişirme işlemine devam edilir.
Adana Kıyma Kebap Nasıl Sunum Yapılır?
Aslına bakarsanız bu kebabın sunumunu uzun, metal ve ince bir kap içerisinde yapmak gerekir. En altta Kebabın yağını çektiğimiz ekmekler bulunur. Bunları 3-4 parçaya ayırarak kabın dibine dizeriz.
Sonra kebabı ekmek yardımıyla şişten sıyırır ve kabın içine alırız. Kenarlarını ise közlenmiş domates ve biber ile süsleriz. Bunun üzerine yeniden birkaç parça ekmek ilâve ederiz. (Yağlanmış ekmeklerden.)
Adana Kebap Yanında Ne Olur?
Sumaklı soğan salatası, ezme salata, ayran, şalgam gibi şeyler olur. Meze ve salatalar ayrı bir tabakta servis edilmelidir. Pilav, patates kızartması vb. Adana kebabın yanına yakışmaz.
Ezme salatanın da muhakkak Adana usûlü olması gerekir. Bol soğan ve domates kullanılmalıdır. Soğan salatasına maydanoz ve sumak da konulabilir. Pulbiber ve yağ şart değil, isteğe bağlıdır.
Eğer Adana kıyma kebap tarifi ağzınızı sulandırdıysa durmayın! Şimdi yönünüzü Cihangir Kebap Salonu’na çevirerek kendinizi lâyık olduğunuz lezzet ziyafetiyle şımartın!