Kebap Nedir?
Kebap nedir? Sorusunun cevabı olan birbirinden özel lezzetler iştah açan görüntüsü ve nefis tadıyla hafızalara kazınıyor. Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutan kebap, bilhassa Adana ve Urfa illerimizle özdeşleştiriliyor.
Kebap, çeşitli et türleri veya bazen sebzelerin, baharatlarla tatlandırılarak şişe dizilip ateşte veya ızgarada pişirildiği, Orta Doğu mutfağına özgü geleneksel bir yemek türüdür. Kebap kelimesi Farsça "kabāb" kelimesinden türetilmiştir.
Kebap, farklı bölgelerde ve ülkelerde farklı şekillerde hazırlanabilir ve çeşitli çeşitleri vardır.
Sofraların baş tâcı, yiyenlerin müdâvimi olduğu kebap lezzetini daha yakından tanımak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Kebabın tarihinden kültürümüze nasıl dâhil olduğuna, en çok bilinen kebap çeşitlerinden kadar pek çok ayrıntıyı içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Kebap Nedir? Kebap Ne Demek?
Genellikle odun fırınında, şiş yahut meşe kömürü üzerinde su kullanılmadan pişirilen geleneksel et yemeğine ‘kebap’ denir. Kelimenin Arapça’da yazılışı کباب şeklindedir. Bu dilde kebap; ‘kızarmış, pişmiş’ mânâsına gelir. Kelime, dilimize Arapça’dan geçmiştir. ‘Kebûbâ’ kökünden gelen bu sözcük; ‘közlemek, kavurmak’ anlamını taşır. Adana kebap en ünlü kebap çeşitlerinden biridir.
Başlı başına bir kültür olan kebap, Türk mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biridir. Şiş üzerine dizilen kıyma veya etin ateşte pişirilmesiyle ortaya çıkan bu lezzet, şehirden şehire farklılık gösteren tariflere sahiptir.
Asırlardır Anadolu topraklarında tüketilen kebap çeşitleri özellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep, kebap hususunda ilk sıralardaki yerini daima korur. Değişik kebap pişirme ve sunma tarzlarıyla kendi aralarında tatlı bir rekabet oluşturan bu şehirler, kebap kültürünün anavatanı durumundadır.
Adana yöresinde gerçek Adana kebabı; Antep, Urfa ve diğer şehirlerimizde yapılandan daha farklı bir işçilikle hazırlanır. Bunun için yalnız; Siirt, Van, Bitlis gibi belli illerde yetiştirilen hirrik erkek kuzuların etlerinden faydalanılır. Bu etler sinirlerinden güzelce temizlenir ve tamamen sinirsiz bir hâle getirilir. Kendine özgü marine tekniği ve aromasıyla Adana kebabı, tüm şehirlerimizdeki benzerlerinden daha farklıdır.
Nefis tadı, iştah açan görselliği ve yanında servis edilen zengin içerikli mezelerle Adana kebabı tarifsiz bir lezzettir.
Kebap Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Yukarıda kebap nedir? Sorusunu yanıtladıktan sonra bu eşsiz lezzetin geçmişine kısaca temas etmekte fayda görüyoruz.
Kebap tarihi, ateşin bulunması ve insanoğlunun ateş üstünde et pişirmesiyle başlamıştır. Ateş ile et pişirme uygulamasının geçmişi Homininilere kadar uzanır. 790.000 yıl önce Ortadoğu’da başlayan bu iş o döneme uygun eski ocaklarda ve toprak fırınlarda gerçekleştirilmiştir.
İbn Sayyar al-Warraq adlı bir yazarın 10. Yüzyıl itibariyle kaleme aldığı bir eserde Arap, Fars ve Mezopotamya yemeklerinden bahsedildiği bilinir. İşte Kitab al-Tabikh isimli bu kitapta ateşin üzerine konularak pişirilen veya tavada kızartılan kebap tariflerine yer verilmiştir.
İyi Kebap Nasıl Olur?
Lezzetli Adana kebabın bazı püf noktaları şöyle sıralanabilir:
1. Öncelikle kuzu kıymadan zırhla çekilmesi son derece önemlidir.
2. Diğer taraftan kuzu kuyruk yağı konulması da son derece önemlidir.
3. Ayrıca eti hazırlamadan evvel sinirlerinden ve yağından ayırmak gereklidir.
4. Temizlenmiş eti hususi olarak terbiye etmek ve etin içine herhangi bir sakatat karıştırmamak da lâzımdır.
5. Etin cinsi, yeterince dinlendirilmiş olması iyi bir kebap elde etme noktasında büyük önem taşır.
6. Bunun yanı sıra kuşbaşı kebabın şişe saplanıp bekletilmesi kurumasına yol açar. Etlerin, avuca bir miktar su alınarak ıslatılması gerekir ki lezzetli olabilsin…
Kebap Çeşitleri Nelerdir?
Yöresel yemeklerin gözdesi olan kebabın tadı damakta kalan birçok çeşidi bulunur. Kebapların ekseriyeti ızgarada pişirilmesine rağmen tas kebabı ve benzeri sulu yemekler de yine bu kategoriye dâhil edilir. Bunlar tencere yemeği olarak kabul görür. Kebapların büyük bir çoğunluğu susuz olarak pişirilir. Öte yandan kebaplar köfte veya güveç formunda da olabilir.
Kebaplarda et olarak genellikle dana veya kuzu eti kullanılır. Domates, soğan ve benzeri sebzelerin de eşlik ettiği kebaplar her lokmada ayrı bir lezzet yaşatmayı başarır.
Milli yiyeceklerimizin başını çeken kebaplar; kavurma, kızartma, çevirme gibi yöntemlerle hazırlanır. Kebap ustalarına ve temel olarak bu ürünlerin sunulduğu yerlere kebapçı adı verilir.
Kebap nedir? Kebap çeşitleri nelerdir? Sorusuna cevap olarak karşımıza çıkan ve en sevilen bazı çeşitler ise şunlardır:
1. Şöhreti dünyaya yayılmış, lezzeti dillere destan Adana Kebap,
2. Tas Kebabı,
3. Döner kebabı,
4. Kuyu Kebabı,
5. İstim Kebap,
6. Cağ Kebabı,
7. Tandır kebabı,
8. Tokat Kebabı,
9. Urfa Kebabı,
10. Beyti Kebabı,
11. Abugannuş Kebabı,
12. Buğu Kebabı,
13. Alinazik Kebabı,
14. İskender kebap,
15. Testi kebap,
16. Topkapı Kebabı,
17. Tavuk Şiş Kebabı,
18. Simit Kebabı,
19. Şeftali Kebabı,
20. Patlıcan Kebabı,
21. Kuzu Şiş Kebabı,
22. Kilis Kebabı,
23. Fıstıklı Kebabı,
24. Fırın Kebabı,
25. Çökertme Kebabı,
26. Ciğerli Kağıt Kebabı,
27. Celtik Kebabı,
28. Çardak Kebabı.
Osmanlı Mutfağından Kebap Çeşitleri:
Türk mutfağına yön veren Osmanlı saray mutfağında kebap mühim bir yer işgal etmiştir. Bunun en güzel örneklerinden bazıları ise şöyledir:
1. Kuşbaşı kebap,
2. Hacı Osman kebabı,
3. Süt kebabı,
4. Şiş kebabı,
5. Çevirme kebap,
6. Çoban kebabı,
7. Çömlek kebabı,
8. Orman kebabı,
9. Külbastı kebap,
10. Muhzır kebabı,
11. Kırma kebap.
Kebabın Yanında Ne Yenir?
Kebaplar tek başına doyurucu birer yemek olmalarına rağmen onları masada yalnız bırakmak olmaz! İşte kebabın yanına ne gider? Diye düşünenler için bazı öneriler:
1. Şalgam,
2. Kola,
3. Salata,
4. Patlıcan ezmesi,
5. Humus,
6. Çorba,
7. Çiğ köfte,
8. Sumaklı soğan,
9. Ayran,
10. Acılı ezme.
Not: Adana kebabın yanında pilav olmaz, bunun düşünülmesi dahi Adanalılar tarafından komik karşılanır. Adana kebabıyla en güzel giden şey tabii ki masayı baştan başa donatan zengin mezelerdir.
Adana Kebapta Lezzetin Adresi: Cihangir Kebap!
Bunca kebap çeşidi içinde bir adım ön plana çıkan Adana kebap, leziz tadı ve iştah kabartan sunumuyla fark meydana getiriyor. Her yerde Adana kebabı görmek mümkün olsa bile Adana’da, ustasının elinden yemenin keyfi bir başka oluyor.
İşte Cihangir Kebap, yılların ustalık deneyimini Adana kebabının büyüleyici lezzetiyle bir araya getiriyor. Hijyen kurallarına azami derecede hassasiyet gösterilen Cihangir Kebap, müşterilerinin sağlığını ve konforunu her şeyin önünde tutuyor.
Ferah, geniş, eğlenceli bir mekânda şık ve iddialı sunumuyla misafirlerinden tam not alan restoranımız, Adana’nın en meşhur lezzetini iyi değil en iyi şekilde sunmayı ilke ediniyor.
Tabii ki yalnız Adana kebap değil, damaklarda lezzet tufanı estiren daha birçok lezzet Cihangir’in zengin menüsünü süslüyor.
Öyle ki; ızgaralardan fırın ürünlerine, büryandan dürüme, çiğ köfteden humusa kadar ne ararsanız var! Şâhane bir ziyafeti tatlı ile tamamlamak isteyenler de ağzına lâyık lezzetleri Cihangir Kebap sofrasında buluyor.
Siz de kendinizi ve sevdiklerinizi benzersiz lezzetlerle ödüllendirmek istiyorsanız Cihangir Kebap ayrıcalığını yaşamak için daha fazla beklemeyin! Lezzet avcılarına kapısı her zaman açık olan restoranımız, size unutulmaz bir deneyim armağan etmeye hazır!