Adana ve Urfa Kebap Farkı Nelerdir?
Adana ve Urfa kebap farkı nelerdir? Hangisi acı? Bu tarz soruları duymak bile insanın iştahını açıyor. Cevaplarda ise enfes bir lezzete ait önemli püf noktalar gizli.
Urfa ve Adana kebap, Türkiye’nin iki özel şehrine mahsus yöresel lezzetler olarak öne çıkıyor. Bazıları oyunu Adana kebaptan yana kullanırken, kimisi de ‘kebabın hası Urfa’dır.’ diye düşünüyor. Bazısı Adana kebabın üstüne kebap tanımazken, kimileri ise favori tatları arasında birinciliği Urfa kebaba veriyor.
Peki, bu iki nefis lezzet damak zevkimize hangi yönleriyle sesleniyor? Onları birbirinden ayıran özellikler neler? İnce ayrıntılar için okumaya devam edin!
Adana ve Urfa Kebap Farkları Nelerdir?
Kuzu eti ve kuyruk yağından yapılan, içine ekstra olarak yalnız tuz ve biber katılan Adana kebap, acı bir tada sahip olmasıyla biliniyor. Urfa kebabı yapılış itibariyle Adana’ya benzese de, acısız tadıyla farklılaşıyor.
Acılı sevenler Adana kebabı bayılarak yerken, ‘acı benim mideme dokunuyor.’ Diyenler veya kişisel tercih nedeniyle acılı tatlardan hoşlanmayanlar Urfa kebaba yöneliyor.
Baharatsız olarak yapılan Urfa kebap, baskın bir acı tadının olmayışıyla Adana kebaptan ayrılıyor. Ancak her ikisinin de sembolik lezzetlerimizden biri olduğu ve yiyenlerin damağında unutulmaz bir tat bıraktığı şüphesiz.
Yapılış Bakımından Adana ve Urfa Kebap Farkı Nedir?
Buradaki esas konu şudur: Adanılar, acıyı kebabın hazırlanma aşamasında ekler. Ancak Urfalılar kebaba acı koymaz. Eğer konulacaksa bile ustalar, bunu bire pişince katar. Bu da Urfa kebabın Adana kebaptan daha acısız olmasına yol açar.
Şanlıurfa’nın gurmeleri, etin lezzetini bozmaması için kebabın sade pişirilmesi gerektiğini düşünür. Adanalı ustalar ise etin acı ile beraber pişmesinden, böylelikle acının et tarafından iyice özümsenmesinden yanadır.
Adana ve Urfa Kebap Nasıl Yapılır?
Adana kebap yapımı için elde, zırh denilen bıçakla kıyılan, erkek koyunların etinden hazırlanmış bir kıyma kullanılır. Et; yağından, sinirlerinden, zarlarından güzelce temizlenmiş olmalıdır. Öte yandan bu kebabın içinde dana eti olmaz. Tuz ve biber hariç başka bir baharat, sos vb. kullanılmaz. Ayrıca kuzu kuyruk yağı eklemek de şarttır. Bu hususta daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Adana ve Urfa kebap farkları nelerdir? Diye merak edenler ikisinin arasında büyük bir farklılık olmadığını bilmelidir. Urfa kebap da Adana ile benzerlik taşır. Ancak bu kebapta soğan, sarımsak karabiber gibi şeyler kullanıldığı olur.
'Haşhaş kebap' diye de bilinen Urfa kebap, zırhta çekilmiş kıymayla acısız ve sade olarak hazırlanır. Her iki kebabın temel ortak noktası kuzu etiyle yapılıyor olmalarıdır. Bazıları Adana kebabın dana ve kuzu eti karışımından oluştuğunu iddia etse de bu yanlıştır. Diğer taraftan Urfa kebapta da yine kuyruk yağından faydalanılır. Kıymanın az yağlı olması tercih edilir.
Servis edilmesine gelince: Adana kebap tırnak pideyle sunulur. Yanında şalgam, ayran, meze, sumaklı soğan salata gibi şeylerden biri olur. Urfa kebabın ise çoğu zaman meyhane pilavı ve Urfa isotu ile servis edildiği görülür.
Adana ve Urfa kebap farkı nelerdir? Artık biliyorsunuz. Şimdi yapmanız gereken, orijinal kebap lezzetini tatmak için Cihangir’in yolunu tutmak! Eğer şu an konforlu ve şık mekânımızda bizi ziyaret etme imkânına sahip değilseniz online sipariş avantajından yararlanabilir, gerçek Adana kebap lezzetini siz neredeyseniz oraya getirmemizi isteyebilirsiniz.
O zaman hiç vakit kaybetmeden Cihangir Kebap kalitesiyle tanışın. Kendiniz ve sevdikleriniz için unutulmaz bir ziyafetin kapılarını aralayacak olan işletmemiz sayesinde gerçek Adana kebabın ayrıcalığını yaşayın.