Gerçek Kebap Nasıl Yapılır?
Gerçek kebap nasıl yapılır? sorusunun cevabında birçok detay öne çıkıyor. Lezzetin inceliklerine dikkat edilerek yapılan hakiki kebap, damakta derin bir iz bırakıyor.
Tabii ki bunların başında lezzetiyle dillere destan, milli yemeğimiz Adana kebap geliyor. İştah kabartan görüntüsü ve doyum olmayan tadı ile Adana kebap, herkesin favorisi olmayı başarıyor.
Yöresel Adana lezzetleri içinde her daim ilk sıralardaki yerini koruyan bu kebap etlerin seçilmesinden pişirilmesine kadar geçen sürecin her aşamasında ustalık gerektiriyor. Gerçek bir kebap yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı önemli adımlar vardır. Malzemelerin taze olması, etin seçilmesi ve hazırlanışı, pişirme ve servis gerçek Adana kebap için önemli kriterlerdir.
Gerçek Adana Kebap Nasıl Yapılır?
Ülkemizde her bölgeye özgü kebap çeşitleri mevcut ve hepsi, gerek malzemeleri gerekse eşsiz tadıyla birbirinden ayrılıyor. Fakat Adana’da kebabın doğru adresi olarak içeriğimizi orijinal Adana kebap üzerinden oluşturmak istedik.
Coğrafi işaret almış ve lezzeti tescil edilmiş bu muhteşem tat, yalnız Türkiye değil dünyada da haklı bir üne sahip. Onu öteki kebaplardan ayıran bazı hususiyetleri ise şunlar:
1. Kuzu Kıyma:
Gerçek Adana kebap dediğin sadece koyun etinden yapılır. Dana eti kullanılmaz. Koyun olarak da 2 yaşını geçmemiş, doğal ortamda yetişmiş erkek hayvanlar tercih edilir. Yayla, dağ ve kırlarda çiçek, kekik ve çeşitli bitkilerle organik beslenen bu hayvanların etleri oldukça lezizdir.
2. Zırh:
Gerçek kebap nasıl yapılır? sorusunun cevabında özel bir yöntem öne çıkar. Özenle seçilmiş koyunların eti, zırh olarak bilinen bir bıçak yardımıyla elde kıyılır. Makinede çekme yöntemine başvurulmaz. O nedenle bu kebaba ‘zırh kebabı’ da denilir.
Sinirlerinden, zar ve yağ gibi fazlalıklarından temizlenen bu et, ustaların elinde kıyma şeklini alarak kebabın temel malzemesi olmaya hazır hâle gelir.
3. Kuyruk Yağı:
Kuzu kuyruk yağı hakiki Adana kebapta olmazsa olmazdır. Bu, et oranına göre ideal miktarda ayarlanır ve tarife benzersiz bir lezzet katar.
4. Baharatların Olmayışı:
Adana kebap içeriğinde salça, sarımsak ve soğan gibi şeylere yer yoktur. Orijinal tarif; kuyruk yağı, tuz ve biberden başka bir ekstra barındırmaz. Herhangi bir sos, maydanoz ya da başka bir sebze, nane gibi şeyler ilâve edilmez.
Biber olarak toz, kapya veya pul biber kullanılır. Kapya biberi tercih edecekseniz kebapları şişlemeden hemen önce koymanızı öneririz. Mevsimlik biberleri kullanmak kebabın tadını daha da yoğunlaştıracaktır.
5. Pişirme Şekli:
Genellikle Adana kebap açık ateşte, kömür veya odun ateşi üzerinde pişer. Mangalda yahut ızgarada da pişirilebilir. Evde gerçek Adana kebabı nasıl yapılır? diye düşünüyorsanız bunun için fırın kullanabileceğinizi fakat fırına verirken kebapların üzerini -kurumasın diye- biraz yağlamakta fayda olduğunu bilmelisiniz.
Kömür ateşi kullanacaksanız da ateşin harlı olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde etlerin zarar görmesi muhtemeldir.
6. Servis:
Adana kebap tırnak pide üstünde sunulur. İsteğe bağlı olarak lavaşla da yenebilir fakat lokantalar, kebapçılar kişiye istemedikçe lavaş vermez. Tırnak pide üzerinde servis etmek bir gelenektir.
Öte yandan içecek, salata ve mezeler Adana kebabın lezzetini artırır. Bu noktada çoğunlukla sumaklı soğan salata, ezme, şalgam ve ayran gibi seçeneklere başvurulur. Pilav, patates kızartması gibi şeyler ise Adana kebaba hiç yakışmaz.
Siz de gerçek kebap nasıl yapılır? sorusuna üstün kalitesiyle yanıt veren Cihangir’i tercih ederek bu mükemmel lezzetin dloyumsuz tadına varabilirsiniz. En iyi Adana kebap yerleri içinde farkını ortaya koyan şık ve konforlu mekânımızda Adana kebabın yanı sıra daha pek çok nefis ürünün tadını çıkarabilirsiniz.
Öyleyse, rotanızı hemen Cihangir Kebap Kaburga’ya çevirerek hem kendinizi hem de sevdiklerinizi ayrıcalıklı bir lezzet deneyimiyle ödüllendirmek için daha fazla beklemeyin!