Adana Kebap Nasıl Saplanır?
Adana kebap nasıl saplanır? Adana kebap şişe nasıl saplanır? Şişten düşmemesi için Adana kebap nasıl saplanmalı?
Ülkemizin tescillenmiş milli lezzetlerinden biri olan Adana kebabın tarifini en doğru şekilde uygulamak isteyenler, bu soruların cevabını merak ediyor. Şişlere saplamak yani ufak parçalar hâlinde yoğrulup şekil verilen zırh kıymasını şişe tutturmak, Adana kebap hazırlamanın önemli aşamalarından birini oluşturuyor.
Adana Kebap Nasıl Saplanır?
Şişe saplamak, kıymanın şişlere takılması anlamına geliyor. Bu işlem kebabın lezzetini doğrudan etkilediği için büyük önem arz ediyor.
Bunun için ilk yapılması gereken şey malzemeleri hazırlamak olup; Adana kebabın yapımında zırh adlı bıçakla elde kıyılmış kuzu kıyma, tuz, pul veya kapya biber, kuzu kuyruk yağı kullanılıyor. Soğan, sarımsak, maydanoz, domates, kıvırcık ve marul gibi şeyler ise Adana kebap harcında veya süslemesinde yer almıyor.
Bu etapta Adana kebap şişe nasıl saplanır? Diye merak edenler, tercihini uzun metal şişlerden yana kullanmaları gerektiğini bilmeli. Çünkü bunlar, kebabın şişten düşmesini önleme ve daha iyi pişmesini sağlama noktasında oldukça işe yarıyor.
Ayrıca şişlerin düzgün şekilde saplanabilmesi için üzerlerini suya batırmak ve uçlarını sivriltmek de önem taşıyor.
Bu tüyoları verdikten sonra sıra geldi, nasıl tatbik edileceğini açıklamaya… Şişe Adana kebap saplama yöntemi şu şekilde uygulanmalı:
Hazırladığınız kıymayı şişe sıkıca sarın.
Daha sonra kıymanın etrafını şişin üzerine hafifçe bastırıp sıkıştırın.
Ardından şiş üzerinde boşluk bırakmamak için gerekli ayarlamayı yapın ve şekil verin. Fakat çok sıkı doldurmaktan kaçının. Aksi takdirde pişerken şişten düşebilir.
Kıymayı şişin bir ucundan diğerine iyice sardığınıza, düzgünce ve eşit olarak yaydığınıza emin olun. Yoksa şişlerin bir yanı daha kalın, diğer tarafı daha ince olabilir.
Kıymanın üzerine karabiber veya pul biber, biraz da tuz serpin ki tadı daha güzel olsun.
Gerekiyorsa kıymanın sıkılaşıp şeklini koruması için biraz dinlendirin. (Her zaman dinlendirmeye ihtiyaç yoktur.)
Pişirmeden evvel mangalı güzelce ısıtıp köz oluşturun ve şişleri önceden ısıttığınız mangala, birbirlerine yakın olacak şekilde özenle yerleştirin.
Pişerken ara sıra çevirmeyi ve her yanının eşit şekilde pişmesini sağlamayı unutmayın. Mangalda pişirecekseniz orta ateş, tavada pişirecekseniz yüksek ateş kullanın. Fırında pişirmeyi tercih edecekseniz kendi fırınınıza göre uygun bir sıcaklık ayarlaması yapmalısınız.
Adana Kebap Nasıl Saplanmalı?
Bunun için ilk olarak şişleri hazırlamalısınız. İzlenecek adımlar kısaca şöyledir:
Şişler soğuk su ile yıkanıp temiz bir bez yardımıyla kurulanır.
Sonrasında şişlerin uçlarına az miktar yağ sürülür. (Böyle yapmak, etlerin şişten kaymasını engellemeye yardımcı olur.)
Ardından eti saplamaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada zırh kıymasını şişin çevresinde sıkı sıkı sarın.
Her defasında ortalama 100-200 gram et kullanılmalı, etin kalınlığı ise 1-2 cm kadar olmalıdır. Daha kalın olursa et geç pişer ve içi çiğ kalabilir. Daha ince olması durumunda ise kuru olacaktır.
Ayrıca etin şiş üzerinde eşit dağıtılmasına dikkat edilmelidir.
Adana Kebap Hangi Şişe Saplanır?
Geleneksel olarak Adana kebap; yuvarlak, 2-3 cm çapında ve 25-30 cm uzunluğunda şişlere saplanır. Şişler eti tutacak kadar uzun olmalıdır. Ayrıca uçlarının keskin olması gerekir.
Bunun için endüstriyel mutfak ürünlerinden biri olan otomatik kebap saplama makinesi de kullanabilirsiniz.
Adana Kebap Saplanmadan Pişirilir mi?
Evet. Adana kebabın saplanmadan pişirilmesi de mümkündür. Bunun için fırında pişirme yöntemini tercih edebilirsiniz. Yapmanız gereken şey, fırını önceden ısıtmak ve hazırladığınız etleri fırın tepsisine düzgün bir şekilde dizmektir. Ayrıca kebabın her tarafını eşit pişirmek için ara sıra çevirmeyi unutmamalısınız.
Pişirme süresi de kebap kalınlığına göre değişir. Genellikle 2-3 cm kalınlığa sahip Adana kebap eti, yaklaşık 20-25 dk içinde pişer.
Ayrıca Adana kebap fırında olduğu gibi tavada da yine ters yüz edilerek yani ara sıra çevrilerek pişirilebilir. Tavada pişmesi daha kısa sürmekte olup, çoğunlukla 10-15 dakika bunun için yeterlidir.
Şişlere saplamadan pişirmek mutfakta daha az kirlilik oluşturduğu, daha zahmetsiz olduğu ve fazla hazırlık gerektirmediği, pratik olduğu için avantajlı gelebilir. Fakat bilinmelidir ki orijinal Adana kebap şişe saplanarak pişer ve esas lezzetini de bundan alır. Aynı zamanda şişlere saplamak, kebabın şeklini düzensiz olmaktan korur. Daha sulu ve lezzetli bir Adana kebap isteyenler, geleneksel yöntemden şaşmamalıdır.
Adana kebap nasıl saplanır? Öğrendiğinize göre, şimdi bu püf noktaları kendi mutfağınızda uygulayarak, damaklarda lezzet rüzgarları estirme sırası sizde!